top of page

RECORREGUT 22km

La prova reina de la Bacanard repassa els punts més emblemàtics del Massís de Begur i en ressegueix les costes més agrestes.  Els mil metres de desnivell positiu la fan una una ruta atrevida, amb trams indomables, apta per tots aquells corredors i corredores més ardits i decidits.

L’aventura comença als afores del casc antic del poble, justament al centre del parc de l’Arbreda. Quan soni la botzina, els corredors es dirigiran en sentit nord per una pista ampla i asfaltada  d’un quilòmetre que facilitarà que tothom pugui situar-se en la posició que més li convingui. Després de les primeres pinedes, el track serpenteja per darrere l’hípica de Begur. Recuperem el camí inicial i ascendim cap a l’esquerre per les dunes sorrenques que caracteritzen aquesta terra. Tot seguit encarem el pendent de la línia elèctrica i justament on els cables es creuen és un bon moment per pensar en dosificar les forces.

Aquesta ascensió acaba quan sobrepassem el Mas Trencat. Un cop a dalt, corriol ràpid i llarg que es recargola cap a la Font de la Bruixa. No obstant, abans d’arribar-hi continuem a mà dreta seguint pistes i senders que ens portaran al primer avituallament, situat al quilòmetre vuit.

Els corredors que s’ho puguin permetre, cal que respirin a fons i admirin les magnífiques vistes que des d’aquest punt, ens ofereix la platja de Pals, el Montgrí i les Illes Medes.

A continuació, descendim fins a la Platja del Racó, un indret on s’hi respira quietud i calma. Justament allà, hi comença el Camí de Ronda, famós i conegut per tots aquells amants de les costes empordaneses.

Un cop superada l’ascensió a la Cala de l’Illa Roja i posteriorment la Platja de Sa Riera, abandonem el Camí de Ronda a la Punta des Pou. En aquest punt, hi comença una de les pujades més fortes del nostre recorregut. En primer lloc ens caldrà superar un pendent asfaltat que ens conduirà a un corriol de pujada que va superant antigues feixes rurals i pinedes boscoses.

Quan ens trobem a la pista, seguim en direcció cap a Puig Rodó, indret en què hi ha situat els segon avituallament. Ens trobem al quilòmetre tretze, les vistes són de tres-cents seixanta graus i a tall d’ocell podem recórrer amb la mirada la platja de Pals, Punta d’es Plom i la Cala d’Aiguafreda.

A partir d’aquest moment se separen els dos circuits de la Bacanard. La mitja marató ens retorna a la costa per mitjà d’un sender juganer que es combina amb un xic d’asfalt i ens permet recuperar el Camí de Ronda que limita amb Cap sa Sal.

Tot arran de roques, podrem admirar la bellesa de l’entorn i  travessarem la Cala d’Aiguafreda que conserva gairebé intacta la seva història ancestral. Poc després arribem a Sa Tuna on podrem impregnar-nos del seu aire mariner.

A partir d’aquí el camí es complica i comença a enfilar-se cap a les antenes de la Borna. Amb una ràpida baixada ens plantarem al Rec de l’Aigua que ens torna a dirigir cap al poble de Begur. Després d’un petit túnel ja estem llestos per afrontar l’última pujada del recorregut. L’objectiu és situar-nos sobre la Cala d’es Falcó. 

El tercer avituallament el trobarem al quilòmetre 18, prop d’Els Italians, antiga zona residencial inacabada que s’ha acabat integrant dins l’entorn begurenc. No deixeu de mirar més enllà de la Punta d’Es Mut, val la pena que valoreu aquest paratge, només acompanyat del Parador d’Aiguablava.

Ja ens centrem en el tram final de la nostra ruta. Canviem d’asfalt a línia elèctrica i d’aquí al corriol entre feixes que ens porta al Puig de la Creu d’en Ralló. A continuació un fort descens fins als horts municipals i després d’un rec, travessem el poble de punta a punta mentre descendim fins el punt de sortida. Un cop aquí cansament, satisfacció, esmorzar, paraules i una nova aventura gravada a la pell.

bottom of page